Hva må til for å få innvilget et lån uten sikkerhet?

Mange er av den oppfatningen at alle som vil kan ta et forbrukslån – dette er langt fra sannheten. Når en lånetilbyder tilbyr deg lån foretar de en risikovurdering av deg. Denne vurderingen bestemmer om du i det hele tatt kan få lån og eventuelt hvor mye.

Hva er risikovurdering?

Forbrukslån er lån uten sikkerhet og for at banken skal ta en avgjørelse på hvor stor risiko du utgjør for dem foretar de en risikovurdering. Siden lånetilbyder ikke har sikkerhet hos deg vil renten bli høyere enn ved andre lån, og hvor høy denne renten blir avgjøres av hvor stor risiko du er.

Det er flere faktorer som spiller inn når banken gjør en vurdering av deg, disse faller under en kredittsjekk. En kredittsjekk gir deg som person en score mellom 0 og 100, der 0 er dårligst. Er scoren din får lav vil du ikke få lån i det hele tatt. De ulike faktorene som spiller inn i en kredittvurdering er listet opp nedenfor.

  • Inntekt – En høy inntekt vil telle positivt.
  • Gjeld – Har du mye gjeld fra før som står i forhold til inntekt vil det ikke telle negativt på score. Men dersom gjelden din fra før av er høyere enn hva den burde vært teller dette negativt.
  • Alder – Statistisk sett er yngre personer dårligere til å nedbetale gjeld enn eldre og dette vil gi utslag på din kredittscore.
  • Utdanning – En høyere utdanning vil si at det er lettere for de å få jobb skulle du miste den nåværende og derfor telle positivt.

Hvordan styrke min lånesøknad?

Det er flere måter å styrke din lånesøknad på. Det kan være lurt å ta en kredittsjekk av seg selv før et eventuelt lån. Dette er spesielt viktig om du er usikker på om du har betalingsanmerkninger eller ikke. Er du registrert med en betalingsanmerkning vil du ikke få lån. Men frykt ikke, disse anmerkningene kan betales ned og vil da slettes fra kredittsjekk ila. Kort tid. Inkasso er derimot en annen sak.

En annen måte å styrke din lånesøknad kan være å ta med en medsøker. Da vil begge to stå juridisk ansvarlige for lånet og lånetilbyder vil ta en mindre risiko som gir deg bedre effektiv rente.

En indirekte måte å styrke din lånesøknad på er å søke hos flere tilbydere av lån. Alle gjør sin egen individuelle kredittsjekk av deg og har ulike krav. Det kan hende at noen ser på deg som høyere risiko enn andre. Ved søk hos flere vil du sikre at du får de best mulige lånevilkårene og unngår å bruke unødvendige penger.

Hva kan jeg bruke et usikret lån på?

Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet og det er heller ikke øremerket til noe. Med andre ord kan du bruke det på akkurat det du vil. Om det skulle være oppussing av hus eller en etterlengtet ferie.
Ikke alle kan få forbrukslån og dette er bra for å beskytte de som ikke har mulighet til å betale ned. Selv om du får innvilget et forbrukslån kan det være lurt å bruke litt tid på å se seg rundt og se på andre tilbud for å sikre deg lavest mulig totalkostnad på ditt lån.