Får man kreditt når man er 20 år?

De fleste av oss har vært gjennom en eller flere perioder med trang økonomi i livet, og for mange er det kanskje nettopp i 20-årene at dette skjer. I denne aldersgruppen finnes det mange studenter, eller nyetablerte som har ekstra mange utgifter i forhold til hva de var vante med. Det store spørsmålet vi stiller oss innledningsvis blir derfor – får man kreditt (i form av forbrukslån, kredittkort og lignende) når man er 20 år gammel?

Slik er aldersgrensen på norske forbrukslån

Selv om nordmenns samlede gjeld stadig øker, så stemmer ikke inntrykket mange har om at det er de yngste som tar opp flest forbrukslån. Kanskje er årsakene til dette sammensatte, men en av grunnene er nok at mange banker har en nokså høy aldersgrense.

For hos enkelte banker må du nemlig være minst 25 år gammel før du kan søke om forbrukslån, mens andre igjen er noe hyggeligere med en 23 års aldersgrense. De færreste banker tilbyr lån til 20-åringene, og et fåtall lar deg låne penger når du er under 20 år. 18 år er for øvrig den lovfestede grensen, men når man er såpass ung bør man kanskje ikke ta opp et slikt lån uansett.

Kanskje man bør vente uansett …?

Ettersom man i denne alderen er nokså sårbar for renteforandringer, endringer i livssituasjon og så videre, så er det ikke alltid gunstig å ha for mye gjeld. For med et forbrukslån så må man naturligvis betale ned de pengene man har lånt. Og det med renter og gebyrer attpåtil! Derfor er det sjeldent en god idé å låne penger for å bruke på fest, fyll og fanteri, ettersom moroa kjapt er over når pengene skal betales tilbake.
Derfor anbefaler vi sjeldent at unge mennesker i 20-årene tar opp forbrukslån. Her bør man se på andre løsninger. For eksempel kan man få seg en ekstra jobb, eller be foreldre om hjelp i trangere perioder økonomisk sett. Det vil du garantert ikke angre på senere!

Konklusjon

Man får forbrukslån som 20-åring i Norge, men det er mange banker som har høyere aldersgrenser. Dessuten bør man ha en stabil og fyldig inntekt før man tar opp et forbrukslån, ettersom pengene faktisk skal betales tilbake både med avdrag, renter og gebyrer. Skal man ta opp et slikt lån bør man altså tenke seg om minst to ganger om det virkelig er nødvendig, og kanskje undersøke andre muligheter før man bestemmer seg.